Armbøjninger – den ultimative øvelse til at komme i god form

Armbøjninger er en rigtig god træningsøvelse, og da den træner flere muskler på en gang. Det er især brystmusklen, som bliver trænet meget i forbindelse med armbøjninger. Biceps og triceps bliver også trænet godt, når du laver armbøjninger. Selv mavemusklerne bliver trænet, når du laver armbøjninger. Det er fordi at man spænder op i maven, når man laver armbøjninger. Derudover er armbøjninger også nemme at lave, da du ikke skal bruge træningsudstyr eller træningsmaskiner, og det gør at du nemt kan komme i gang. Armbøjninger er alt i alt en god øvelse at lave.

Hvorfor lave armbøjninger?

Armbøjninger er motions for kroppen, som forbrænder kalorier og styrker dine muskler. Derudover hjælper armbøjninger dig også med at forebygge skader i kroppen, så det er bare med at komme i gang med armbøjninger. Det er fordi at armbøjninger også træner de helt små muskler, og det er skulderen som nyder godt af dette. Det er sundt at lave et par armbøjninger i ny og næ ved siden af sit træningsprogram.

Sådan laver du almindelige armbøjninger

Når du laver almindelige armbøjninger, skal du have armene i skulderbredde og flade hænder på gulvet. Stå på tæerne og hold ryggen ret mens du spænder mavemusklerne. Dette er din startsposition. Sænk armene så kroppen næsten kommer helt ned og rører gulvet. Løft så dig selv op igen til startsposition. Det svarer til en armbøjninger. Du kan også lave armbøjninger på knæene, som er noget lettere.

Jeg har fundet en kort video, som gennemgår hvordan armbøjninger skal laves. Hold især øje med hvordan han holder en lige linje i kroppen, når han står i startsposition, og når han udfører armbøjningen.

Hvor mange armbøjninger er godt at lave?

Det er lidt forskelligt fra person til person, hvor mange armbøjninger der er godt at lave. Nogle personerne er stærke og i god form af natur, og de vil kunne lave flere armbøjninger end en person der er i knap så god form. Som udgangspunkt er det fint at lave 10-15 almindelige armbøjninger 3 gange i alt. Så kan du gå videre til en ny øvelse eller ny variation af armbøjninger. Du kan finde flere variationer af armbøjninger længere nede under avancerede armbøjninger. Hvis du er i god form, kan du lave så mange armbøjninger du kan 3 gange i alt.

Husk nu at passe godt på dig selv, når du laver armbøjninger. Sørg altid for at du udfører øvelsen korrekt. Så går du aldrig helt galt i byen.

Opvarmning inden armbøjninger

Det er fint lige at svinge armene et par gange eller to inden du begynder at lave armbøjninger. Armbøjninger kan sætte et stort pres på din krop, hvis du vejer meget. I disse tilfælde vil det være godt at bruge lidt ekstra tid på opvarmning. Desto mere du vejer desto mere skal du løfte.

Avancerede armbøjninger

Hvis du ønsker mere udfordring i forbindelse med dine armbøjninger, kan du lave mere avancerede armbøjninger, som er hårdere for kroppen. Jeg har lavet en lille gennemgang af nogle af de mere avancerede armbøjninger som du kan lave.

Armbøjninger på 1 arm

Du kan fx lave armbøjninger, hvor du kun bruger 1 arm. Det kræver stor styrke og god balance. Du kan højst sandsynligt kun lave få armbøjninger på 1 arm i starten, men det bliver bedre efterhånden som du får trænet armbøjninger på 1 arm.

Armbøjninger med klap

Du kan også lave armbøjninger med klap. Det kræver også stor styrke og god balance. Du laver armbøjninger med klap ved at tage fra med hænderne, så du flyver op i luften. Så skal du klappe med hænderne, hvor du så lander på hænderne igen. Her er det især vigtigt, at du er klar på at lande på hænderne igen. Jeg har før set personer slå hovedet ned i gulvet, fordi de ikke får at få hænderne klar igen, efter de har klappet.

Smalle armbøjninger

Smalle armbøjninger giver godt til den inderste del af brystet. Du laver smalle armbøjninger ved at have hænderne tæt på hinanden, så du laver armbøjningen smallere. Jeg plejer at lave en trekant med begge mine hænder, hvor tommelfingre og pegefingre laver trekanten. Det er en god huskeregel, når du laver smalle armbøjninger.

Skrå armbøjninger

Skrå armbøjninger er hvor du har armene skråt. Du kan starte øvelsen med at gøre klar i stillingen, som du vil lave, hvis det var en almindelig armbøjninger. Løft så den ene arm lidt længere frem og den anden arm lidt tilbage. Det gør at dine arme står mere skrå. Tag så armbøjninger på den måde. Skift stilling halvvejs hvor den modsatte arm så får lov til at være øverst.

Armbøjninger på knoerne

Hvis du er rigtig sej, laver du armbøjninger på knoerne, som sidder på hænderne. Når du laver armbøjninger på knoerne, starter du med at knytte hænder, som du vil gøre i en boksekamp. Det giver dig en flade, som du kan bruge til at lave armbøjninger på.

Armbøjninger på fingrene

Hvis du er rigtig dygtig og har en ninja gemt i dig, kan du lave armbøjninger på fingrene. Her kan du både lave armbøjninger på fingerspidserne eller med en bøjet finger. Det kræver enorm fingerstyrker at udføre sådan en slags armbøjning, så du skal ikke forvente at kunne dette med det samme.

Armbøjning konkurrence

Armbøjninger har altid været gode at lave i forbindelse med konkurrencer. Armbøjninger er som sagt nemme at lave, og så kan de bruges til at finde ud af hvem der er “stærkest”. Måden man afholder en armbøjning konkurrence er ved at mindst 2 personer konkurrerer om hvem der kan tage flest armbøjninger. Så tælller man sammen, hvem der kunne lave flest armbøjninger. Den der kunne lave flest armbøjninger vinder. Det er en god ide at have en dommer på, som tæller armbøjninger. Gerne 1 dommer på hver deltager. Det gør at armbøjninger bliver udført mere korrekt, da deltagerne ikke kan snyde.

Armbøjning verdensrekord

Der er mane verdensrekorder i forbindelse med armbøjninger. Det er fordi at armbøjninger kan laves på mange forskellige måder, og der er dermed mange rekorder. Du kan finde en komplet oversigt af verdensrekorder i armbøjninger her. Jeg har håndplukket et par af de verdensrekorder, som jeg synes var vilde og sjove. Disse verdensrekorder kan du finde længere nede.

  • Flest armbøjninger: 10507 af Minory Yoshida – 1980
  • Flest armbøjninger på et år: 1500230 af Paddy Doyle – 1988-1989
  • Flest armbøjninger på 24 timer: 46,001 af Charles Servizio – 1993
  • Flest armbøjninger på 1 finger: 124 af Paul Lynch – 1992

Hvad er din rekord i armbøjninger?

Skriv en kommentar i kommentarfeltet om hvor mange armbøjninger du kan tage på en gang. Jeg tænker det kunne være sjovt at høre.

Giv en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here