For mange af os der træner, så er tallet på vægten en vigtig faktor. Har vi taget på? Har vi tabt os? Dette tal viser os, hvorledes vi følger vores træningsprogram og kostplan. Det er en god indikator på, hvor man står i forhold til at nå sine mål.
Et fælles mål for de fleste er, at tabe noget af det fedt, som har siddet og generet dem i årevis. Man er træt af, at fedtet på maven og lårene altid er i vejen for det tøj, som man gerne vil have på. Dette resulterer i, at mange begynder at træne og gå på diæt. En rigtig vigtig ting, at vide lidt om, når man gerne vil tabe sig (eller for den sags skyld tage på) er altså vores fedtforbrænding.
Hvad er fedtforbrænding?
Ved at forstå vores fedtforbrænding, kan vi tilrettelægge vores træning og kost herefter, så vi får det bedst mulige udbytte. Faktisk kan vi påvirke vores fedtforbrænding hele døgnet rundt, hvilket resulterer i, at vi ville kunne tabe os hurtigere. Denne forbrænding af kalorier er altså ikke kun noget, som sker oppe i vores træningscenter. Dette foregår ligeledes, når vi sover, spiser, ligger på sofaen og hvad man nu ellers laver de andre tidspunkter på døgnet. Din fedtforbrænding er altså konstant i gang, men varierer i niveau afhængigt af, hvor aktive vi er.
Hvis det er et vægttab, som man har sat sig som mål, så skal der brændes nogle kalorier af. Ved vægttab skal du forbrænde flere kalorier end du indtager. Jo mere du forbrænder, jo hurtigere vil du kunne tabe noget af de ekstra kilo, som har sat sig på sidebenene.
En høj fedtforbrænding er altså guld værd, når man ønsker et vægttab. Nogle mennesker er født med en naturlig højere fedtforbrænding end andre. For disse personer gælder det, at vedkommende eksempelvis skal spise rigtig meget, for at enten bibeholde eller tage på i vægt. Nogle mennesker har et mål om, at skulle tage 5 – 10 kg muskelmasse på. Hvis man her har meget høj forbrænding, så skal der virkelig nogle kalorier indenbords. Der er derfor fordele og ulemper ved begge dele.
Hvilken træning hjælper min fedtforbrænding på vej?
Der er stor forskel på, hvornår kroppen forbrænder kulhydrater og hvornår den forbrænder fedt. Dette gør at vi bør tilrettelægge vores træningsstrategi efter det. Man kan særligt tale om høj- og lavintensitets træning.
Højintensitets træning
Højintensiv træning bliver ofte forbundet med forkortelsen HIIT (Høj intensiv interval træning). Dette er typisk en træning i form af konditionstræning, hvor du giver den fuld skrue i 30 sekunder til 2 minutter og herefter holder en pause. Dette gøres så mange gange, som man nu kan holde ud. HIIT er en meget udbredt træningsform, da du virkelig får ramt fedtforbrændingen på nogle ømme punkter.
Jo højere intensitet du træner med, jo mere er det kulhydraterne der leverer energien. Dette er grundet den høje intensitet som gør, at musklerne kræver mere energi end, hvad fedtet kan levere. Under høj intensiv træning er det derfor primært kulhydratern, som ligger i muskelceller, der bliver forbrændt.
HIIT er altså en af de hurtigste måder, hvorpå du kan forbrænde fedt uden, at det går udover din muskelmasse. De korte intervaller med høj intensiv intervaltræning sætter virkelig gang i din puls og samtidig gang i din efterforbrænding af kalorier. Dette betyder at du forbrænder mange kalorier flere timer efter endt træning.
Højintensiv træning er altså perfekt til dig, som gerne vil have en højere forbrænding og dermed tabe dig nogle kg.
Hvis du ikke er vant til at træne med høj intensivitet, så bør du være forsigtig og træne dig selv langsomt op. Hvis du går lige på og hårdt, så kan du nemt få overbelastningsskader, hvilket kan medføre, at du hverken kan træne lav eller højintensiv træning. Husk derfor at være forsigtig og pas på din krop.
Fordele ved højintensiv træning
- Høj fedtforbrænding flere timer efter endt træning. Som nævnt tidligere har kroppen altså en langt højere fedtforbrænding end, hvad den plejer at have.
- Jo mere intensiv træning, jo mere påvirkes musklerne, når dine muskler bliver styrket, vil de sørge for, at du forbrænder flere kalorier.
- Ved at træne med høj intensivitet sparer du en masse tid. Det er hårdt for kroppen, men til gengæld kan det udføres langt hurtigere.
- Særligt bliver din konditions meget bedre, når du træner med højintensivitet. Du bliver hermed mere motiveret og træningen vil på den måde føles lettere.
Lavintensitets træning
Det kan være en god idé, at variere sin træning en smule. Nu hvor du har hørt godt om HIIT, så tænker du måske, at det bare er det, som skal til for, at sætte gang i vægttabet. Ja, det er da også en super god måde at træne på. Dog er HIIT både meget psykisk og fysisk belastende, da det simpelthen er så hårdt. Det kan derfor være smart, hvis man inkluderer noget lavintensitets træning i sit træningsprogram.
Lavintensitets træning vil styrke kroppen, så den får en basis for bedre, at kunne tolerere hyppigere træningspas og også den højere intensive træning.
Hvis du træner længe med let til moderat intensitet, så går det indenunder lavintensiv træning. Dette kunne være træningsformer såsom crosstrainer, yoga, let cykling, let løb eller lignende.
Punkttræning: Drop det nu
Mange tror at man kan punkttræne. Dette betyder altså, at når du træner mave fire eller fem gange ugentligt, så kan du komme af med bildækket. Hvis du hører til en af dem, som altid har troet det, så må jeg desværre skuffe dig. Man kan simpelthen ikke punkttræne og tabe sig dér, hvor man rigtig gerne vil af med sit fedt.
For at tabe fedtet på eksempelvis maven eller inderlårene, så kræver det en generel lavere fedtprocent. Fedtprocenten fortæller noget om, hvor mange procent af din krop, som består af ren fedt. Dette kan du få målt i dit lokale fitnesscenter eller hos lægen. Hvis du skal tabe fedtet på maven, så kræver det altså, at du taber dig ”overalt.” Du skal af med fedtet! Når du så er nået til en punkt, hvor fedtet begynder at skrælle af, så er det op til din natur og dine gener, hvorved din krop vælger at smide fedtet først.
Selvom punktræning eller punktforbrænding er ønsketænkning for mange, så kan det simpelthen bare ikke lade sig gøre. Menneskekroppen fungerer bare ikke sådan.
Kickstart dit vægttab med en højere fedtforbrænding
Som tidligere nævnt hjælper en højere fedtforbrænding et vægttab godt og grundigt. Dette gør at du forbrænder flere kalorier både ved aktivitet, men også når din krop slapper af.
Du får her 5 gode råd til, hvordan du øger din fedtforbrænding.
- Husk rigeligt med protein. Kroppen skal have 1,5 – 2 gram protein pr. kropskilo pr. dag. Dette betyder altså, at der skal nogle proteiner ned i den mave. En fordel ved proteiner er ligeledes, at de mætter rigtig godt, hvilket er ideelt, når man ønsker at tabe sig.
- Sved så meget du kan. Når kroppen sveder og har det varmt, så er den på arbejde. Den bruger hermed masser energi på, at forsøge at køle sig ned. Om du træner, går i sauna eller sveder på andre måder, så gør endelig dette. Det vil sætte gang i fedtforbrændingen. Endnu en fordel ved at svede er, at det vil udskille nogle affaldsstoffer og give din fedtforbrænding bedre arbejdsvilkår.
- Få nok søvn. Får din krop ikke nok søvn, vil det påvirke din hormonbalance, forstyrre dit stofskifte og nedsætte din fedtforbrænding. Dit energiniveau vil være særligt påvirket og du kan derfor risikere ikke, at have nok energi til at træne. Når man sover for lidt og er vågen i alt for mange timer i løbet af døgnet, så har man tendens til at spise mere. En vågen krop har brug for energi for, at kunne holde sig vågen. Dette resulterer i, at man overspiser og snacker alt muligt, som man slet ikke burde.
- Mere muskelmasse. Muskelmassen er en langt bedre fedtforbrændingsmaskine end fedtet. Jo mere muskelmasse du har, desto mere forbrænder din krop, – altså giver dette en brændhøj fedtforbrænding. Mere muskelmasse gør, at du forbrænder kalorier både undertræningen, men også når du blot er hjemme for at slappe af. Styrketræning er det største keyword, når vi snakker mere muskelmasse. Sørg for at udføre nogle store øvelser, hvor du rammer flere store muskelgrupper.
- Vær aktiv hele dagen. Man behøver ikke nødvendigvis, at fise ned i træningscenteret hver eneste dag. Dette er meget tidskrævende og kan være svært, at få til at passe ind i en ellers travl hverdag. Du kan derfor inkludere mange huslige aktiviteter i din dagligdag. Dette kan være, at aktivt gøre rent flere gange ugentligt, tage cyklen på arbejde og så videre. Læs mere om motion i hverdagen – klik her.
Se også artiklen: 5 fødevarer der booster din forbrænding
Kosttilskud som hjælper din fedtforbrænding på vej
Grøn te har eftersigende været et meget populært produkt, når det gælder højere fedtforbrænding men også for den generelle sundhed. Det kan være ret så kedeligt, at skulle drikke mange kopper grøn te hver eneste dag. Det er jo ikke smagen, som driver lysten. Man kan derfor u stedet købe sig til grøn te ekstrakt, som er et helt naturligt kosttilskud, som den grønne te på pose havde været.
Et andet kosttilskud som sætter fut i din fedtforbrænding er koffein, som du kender fra morgenkaffen. Koffein bruges oftest i pilleform, når det handler om, at du skulle sætte sin fedtforbrænding op. Dette går en del hurtigere end, at skulle drikke flere liter kaffe.