Holdtræning i fitness: Hvordan kommer jeg i gang?

Alle ved at motion er vigtigt for, at få et langt og sundt liv. Somme tider kan det dog være rigtig svært, at finde motivationen til al den træning man skal i gennem i ugens løb.

Du bør derfor overveje, at deltage på nogle af holdene som dit lokale fitnesscenter tilbyder. Når man benytter sig af holdtræning kan det være nemmere, at få den daglige motion overstået. Nu hvor du alligevel har tilmeldt dig holdet igennem fitnesscenterets app, så kan du lige så godt pakke undskyldningerne væk og deltage på holdet.

Fordelene ved holdtræning

Holdtræning har mange fordele, når man ønsker at få gang i kroppen.

Den første og vigtigste er bestemt motivationen. Det er nemmere at deltage på holdet, når du selv har tilmeldt dig. Det kræver ikke lige så meget selvdisciplin, som for eksempel at skulle slæbe sig selv op i fitnesscenteret og begynde en styrketræningssession.

En anden fordel er, at dit fitnesscenter højst sandsynligt tilbyder rigtig mange forskellige hold eller sportsgrene, som du kan prøve af. På den måde finder du den, som passer lige netop dig.

Den tredje fordel går ud på, at du får mødt en helt masse andre mennesker med samme interesse som dig. Holdtræning er rigtig godt, når man ønsker at møde nye mennesker. Du får nemlig mulighed for, at snakke med dem inden holdet begynder og lige efter det slutter. Du kan med fordel følges med nogen ned i omklædningen og snakke videre derfra.

Vi bevæger os nu hen imod den fjerde fordel, som lyder på, at du har mange muligheder for holdtræning, selvom du er på arbejde til klokken 17, eller har travlt med alt muligt andet. De fleste fitnesscentre tilbyder holdtræning på alle mulige forskellige tidspunkter af døgnet.

Holdtræning fitness
Holdtræning fitness

Ulemperne ved holdtræning

Holdtræning er jo ikke kun guld og grønne skove. Man kan altid finde på et eller andet negativt at sige – og dette gælder ligeledes holdtræning.

Hvis du er typen, som går meget op i din styrketræning. Du satser på at øge både muskelmasse og styrke, og spiser oveni købet et bestemt antal kalorier dagligt for at nå dine mål. Så vil du højst sandsynligt ikke føle at holdtræning er noget for dig, fordi du ikke har mulighed for, at løfte de 100 kilo i dødløft, som du ellers ville have gjort under din træning.

En anden ulempe er, at selvom der findes uendelige mange hold, så skal du stadig forholde dig til et klokkeslæt, hvor holdet begynder. Hvis du er den person, som ikke altid lige helt har styr på tiden, og egentlig bare plejer at træne, når du har tid til det, så vil jeg ikke anbefale holdtræning.

En sidste ting er, at du får en bøde for hver gang, du glemmer eller ikke dukker op til holdtræningen, hvis du ikke har meldt dig fra i god tid.

Typer af holdtræning

Der findes uendelige typer af holdtræning. Er du ude efter at opbygge muskelmasse? Eller ønsker du mere ro i sindet? Du kan simpelthen finde alt hvad hjertet begærer. Du bør lige være opmærksom på, at det ikke er sikkert, at lige netop dit center kører med alle nedenstående hold.

De tre mest populære former for holdtræning i Danmark er følgende:

Spinning/bikefit

Kært barn har mange navne. Denne form for holdtræning er meget populær hos danskerne.

Bikefit er konditionstræning, hvor du sidder på en bodybike/motionscykel og fyrer fuldkommen op for benene. Det er sjældent du kommer fra sådan en træning uden at du bader i sved.

De fleste fitnesscentre lader både øvede som uøvede være med på deres hold, men hvis du går en i spinningsklub, så vil der sandsynligvis være opdelte hold alt efter hvor øvet du er.

Om du ønsker morgenholdtræning eller aftenholdtræning er lige meget. Spinding fungerer både om morgenen og om aftenen. Mange mennesker med et stillesiddende arbejde benytter sig af morgenholdene i fitnesscenteret. På den måde får de kroppen i gang inden en hel dag, hvor de skal sidde stille på kontoret.

Spinning/Bikefit
Spinning/Bikefit

Zumba

Denne form for holdtræning/dans er for tiden et af verdens største og mest populære koncept inden for fitnessdans. Musikken til zumba er en blanding af latinamerikansk og international musik.

Zumba er ideelt for dig, som virkelig elsker at give den gas på dansegulvet, men samtidig ønsker sved på panden. Zumba sørger for, at du får gang i musklerne og rytmen i kroppen.

For at danse zumba behøver du ikke, at være verdensmester i dans, du behøver faktisk slet ikke kunne danse. Efter nogle gange på zumbaholdet skal det nok komme af sig selv. Du vil blive bedre med tiden.

Oftest finder du dine zumbahold værende om aftenen. Sådan en aftenholdtræning er perfekt efter en lang dag på arbejdet. Du får et smil på læben og du får rystet den sidste energi ud af dig.

Zumba dans holdtræning
Zumba dans holdtræning

Yoga

Der findes mange forskellige typer af yoga. Den mest populære er Hatha yoga, som er den type de fleste fitnesscentre tilbyder.

Yoga er for dig, der ønsker at forbedre din smidighed, styrke, balance og få mere kontrol over din krop. Yoga øger din kropsbevidsthed og hjælper dig til, at finde din egen indre ro.

Mange yogahold er lagt på den måde, at du efter en lang og hård dag med fysiske og mentale barrierer kan tage hen i dit fitnesscenter og få samlet hele kroppen igen. De fleste hold lægger altså oftest om aftenen.

Nogle steder vil du finde yogahold, som starter klokken 10 om morgenen. Dette giver mening i forhold til, at du har ligget stille i mange timer i nattens løb. Du har derfor mulighed for, at få rettet kroppen på plads efter at have været i samme stilling over flere timer.

Læs mere om yoga – klik her.

Yoga Holdtræning
Yoga Holdtræning

Holdtræning til dig der løfter tunge vægte

Selvom du har et fast styrketræningsprogram, så kan det alligevel være en god idé, at deltage på nogle af holdene i dit fitnesscenter.

Selvom du løfter tunge vægte kan du stadig finde nogle hold, som matcher dit styrketræningsprogram. Mange af holdene er med til at forbedre konditionen, som er vigtig at vedligeholde – selv endda for os der styrketræner.

Du kan med fordel deltage på hold som: spinning eller yoga, da disse former for holdtræning gavner kroppen hele vejen rundt.

Os der styrketræner og går op i at være stærke bør alligevel finde balancen mellem kondition og styrke. Styrken er nemlig ikke alt. Konditionen er vigtig i forhold til at bibeholde en sund krop.

Styrketræning har det med, at gøre kroppen mindre smidig. Hvis man ikke sørger for, at strække ordentligt ud efter hver træning, vil man ende med at have svært ved, at udføre en hel række øvelser, da man mangler smidighed. Man kan således deltage på nogle af centerets yogahold for at opretholde smidigheden, og sørge for at holde kroppen fleksibel.

Giv en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here