Sådan kan bodybuilding hjælpe topatleter inden for alle sportsgrene

arms race by istolethetv, on Flickr arms race” (CC BY 2.0) by istolethetv

Bodybuilding handler ikke bare om at blive “stor”, men kan bruges til andre formål end bare bodybuildingkonkurrencer. I denne artikel fortæller vi om, hvordan bodybuilding kan hjælpe topatleter inden for alle sportsgrene.

Styrketræning og muskelopbygning er ikke noget, som er forbeholdt bodybuildere. Faktisk er disse to træningstyper så vigtige, at de er indbyggede træningselementer inden for enhver sportsgren på topniveau. Opbygning og træning af muskler er vigtigt, da mangel på muskelvæv vil begrænse topatleters evner til at komme sig efter hård træning og nedsætte evnen til at producere store mængder af muskelfibre, som øger muskelmassen. Grunden til, at bodybuilding egner sig godt til topatleter er, at bodybuildingens træningssektioner ofte har lavere intensitet, så sportsfolk får trænet, men uden at bruge unødige kræfter tæt på vigtige sportsbegivenheder.

Tennisstjernen Andy Murray dyrker bodybuilding

En af de sportsstjerner, som dyrker bodybuilding, er Andy Murray, som efter at være blevet slået ud i herredoublen i Wimbledon, nu ser frem mod US Open i august/september måned. Her ligger han et pænt stykke under de topseedede Novak Djokovic til odds 2.40, Rafael Nadal til odds 5.50 og Roger Federer til odds 6.50. Først på en 7. plads til odds 21.00 finder vi Murray, så der skal en god strategi til, hvis han vil gøre sig håb om at overraske bookmakerne. 888sport har odds på alle deltagerne, så tjek oddset der når du skal holde øje med Murray’s succes. En af de metoder, som Andy Murray ifølge det amerikanske træningsmagasin Men’s Health benytter sig af til at blive bedre og måske skubbe oddsne, er bodybuilding.

Murray træner blandt andet squats med vægte, walking lunge med tunge dumbbells i hver hånd samt vægtløftning med ekstra vægtbælte på (han bruger et, der vejer 20 kg.). Ifølge Murrays tidligere træner Green slutter Murray ofte sine bodybuilding-sessioner af med fem sæt af traditionel vægtløftning, som hjælper med at flytte kræfterne fra fødderne til hofterne og også er godt for både serven og evnen til hurtig accelerering. Men som sagt er bodybuilding ikke kun gavnligt for tennisspillere på eliteniveau, men for alle typer af sportsgrene, da det både gavner formen, fleksibiliteten, hvilepulsen, muskelmassen og forhindrer skader, hvilken er vigtigt for alle topatleter.

Bodybuilding Physique & Bikinis by William Bigelis, on Flickr Bodybuilding Physique & Bikinis” (CC BY-ND 2.0) by William Bigelis

Kost og ernæring: Essentiel del af enhver type sport især bodybuilding

En anden ting, som er vigtig i både bodybuilding og andre typer af krævende sport er kost og ernæring. Faktisk kan man gå så langt som at sige, at målrettet træning er ligegyldig, hvis man ikke følger op med ordentlig kost og ernæring. Måske virker det indlysende, men det kan faktisk være en udfordring at finde lige præcis den ernæring, der er den rette for lige præcis en specifik type sport. Helt basalt er det vigtigt, at bodybuildere og andre topsportsfolk tænker over de måltider, de spiser lige før og efter deres træning, selvom alle måltider selvfølgelig planlægges grundigt. Men generelt bør sportsfolk spise et måltid to timer før træning, som består af masser af kulhydrater samt lavt indhold af fedt og proteiner. Kulhydrater er vores vigtigste energikilde, og proteiner genopbygger og styrker musklerne. Efter træning er det derfor vigtigt for sportsfolk, at de spiser måltider med meget protein, så de ødelagte muskelfibre kan genopbygges.

Bodybuilding adskiller sig fra de fleste andre sportsgrene, i og med at man ikke bliver bedømt på styrke og resultater alene, men også på fysisk fremtoning. Derfor er det vigtigt, at bodybuildere fokuserer på kost, som giver en veltonet og symmetrisk krop. Mange bodybuildere starter derfor deres såkaldte off-season med at spise meget kalorierig mad, der også har et højt proteinindhold samtidig med at de opbygger muskelmasse via hyppig og intens vægtløftning. Herefter følger en in-season, hvor det handler om at tabe så meget fedt som muligt uden at tabe muskelmasse. Det gør man ved at ændre sin diæt og dyrke motion i 12-16 uger.

Bodybuildere skal spise fødevarer som kød og fisk, mælkeprodukter, kornprodukter, frugt, stivelsesholdige grøntsager (kartofler, majs, bønner), grøntsager, frø og nødder og planteolier. Til gengæld bør de undgå alkohol, sukker og friturestegt mad. Alkohol kan forhindre muskelgenopbygning og fedttab, især hvis det indtages i store mængder. Sukker indeholder alt for mange kalorier, og her skal du huske, at det ikke kun gælder den sukker, du selv putter i maden, men også tjekke fødevaredeklarationerne for det tilsatte sukker. Mange madvarer indeholder rigtigt meget tilsat sukker, og ofte gælder det også fødevarer, vi ikke tænker over, eller fødevarer vi ikke kunne forestille os, indeholdt sukker. For eksempel indeholder tørret frugt ekstremt meget sukker, og det samme gælder mange morgenmadsprodukter.

Det handler ikke kun om præstation, men også om at forebygge skader

Det kan i sig selv være lidt af en udfordring at bruge bodybuilding til at forebygge skader, da det er en sport, hvor udøverne selv skal passe på ikke at overtræne og overanstrenge deres krop. Men gør man det under fornuftige forhold, så siger ordet bodybuilding – opbygning af kroppen – os faktisk, at det kan være positivt at træne på denne måde. En af de ting, som bodybuilding er godt for, er træning af ryggen. Når man begynder med bodybuilding, kan det være en fordel at bruge maskiner, så man nemmere kan styre belastningen. Men efterhånden som kroppen bliver stærkere og musklerne større, kan man begynde med at løfte frivægte, hvilket kun styrker balance og stabilitet og dermed også ryggen.

Udover ryggen handler det også om at sørge for, at musklerne omkring dine led er stærke. Moderat bodybuilding med lavere belastning kan være godt til at styrke disse muskler. Herudover kan man med bodybuilding fokusere sin træning på bestemte muskler, og derfor behøver for eksempel topidrætsfolk ikke holde pause 100% på grund af skader. Når du fortsætter med at træne bodybuilding, kan det også være med til at gøre dit comeback hurtigere, fordi du bevarer din styrke, smidighed og form.

Som vi har forsøgt at understrege i denne artikel, er bodybuilding ikke kun en sport for folk, som vil være store og deltage i skønhedskonkurrencer. Hvis du tager de elementer ud af bodybuilding, som er nyttige i din sportsgren, kan du drage en masse fordele inden for både træning, muskelopbygning og skadesforebyggelse.

Giv en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here