Smith Stativ – sikker styrketræning derhjemme

Et Smith Stativ hjælper med at øge sikkerheden under træning, da vægtstangen sidder fast til smith stativet, og så kan vægtstangen nemt vippes i sikkerhed, hvis der går noget galt eller du ikke kan løfte mere. Vægtstangen er som sagt låst fast til smith stativet, og det gør at øvelserne bliver lavet i en lige linje, da vægtstangen kun kan køre op og ned. Vægten ryger derfor ikke forover eller bagover, når du træner. Den bliver holdt på plads, og det øger sikkerheden under træning.

Et smith stativ er et godt valg, hvis du træner meget alene, og du ønsker høj sikkerhed, når du træner. Blivstor.dk har samlet og skrevet om flere forskellige smith stativer, som du kan købe på nettet. Vi har kigget nærmere på hvad du egentlig får for pengene.

Se også vores squat rack guide.

Det anbefales at du anvender underlagsmåtter som underlag til smith stativerne, så du beskytter dit gulv bedst muligt. Det kan fx ske at du taber en vægtskive, når du er ved sætte vægtskiver på, eller når du tager dem af vægtstangen.

Billigt Smith Stativ

billigt smith stativ

Gå til smith stativ

Her er der et billigt smith stativ, som koster 2499 kr, og det kan købes gennem getbig.dk. Der er gratis fragt på produktet, da du køber for mere end 1000 kr hos getbig.dk. Der er monteret en vægtstang på smith stativet, som medfølger produktet. Diameteren på vægtstangen er 28 mm, hvor vægtskiverne som kan tilkøbes har en diameter på 30 mm. Det er en god ide at anvende fjederluk, så vægtskiverne sidder godt fast på vægtstangen.

Det billige smith stativ vejer 43 kg, og kan klare en maks belastning på 350 kg, hvilket er 200 kg mere end semi pro smith stativet, som du kan se længere nede på siden. Det er 208 cm højden og kræver mindst 220 cm i breden. Der er 22 indstillingsmuligheder på dette smith stativet, hvor du kan vippe vægtstangen over på. Indstillingsmulighederne starter fra 25 cm til 193 cm i højden fra gulvet.

Semi Pro Smith Stativ MS-U105

Semi Pro Smith Stativ MS-U105

Gå til smith stativ

Prisen på dette smith stativ er 2990 kr, og du kan købe det hos getbig.dk. Der er gratis fragt, når du køber smith stativet. Der medfølger vægtstang, som er fastmonteret på smith stativet. Vægtstangen har en diameter på 28 mm, så det er en god ide at anvende fjederluk, da vægtskiverne hos getbig har en diameter på 30 mm. Et fjederluk sørger for at vægtskiverne er spændt godt fast på vægtstangen, når du træner.

Hvis vi kigger på de lidt mere tekniske data, kan smith stativet klare 150 kg i maks belastning. Der er 16 kroge på smith stativet, som du nemt kan vippe vægtstangen over på. Det giver en ekstra sikkerhed, hvis du fx løfter alene. Så kan du lige vippe vægtstangen i sikkerhed, hvis du ikke kan løfte mere.

Nederste krog er 31,7 cm fra gulvet, hvor den øverstse krog er 191,5 cm fra gulvet. Der er 8 huller i smith stativet, så du kan skrue det fast i gulvet. Det giver ekstra stabilitet til smith stativet, så det ikke vælter. Vægten på stativet er 54,5 kg og målene er 76 x 197 x 2o9 cm (L x B x H). Hvis du skulle gå hen og tabe vægtstangen, er der gummi i bunden, som beskytter smith stativet.

Life Fitness Smith Machine

Life Fitness Smith Machine

Hvis du er på jagt efter et smith stativer i høj kvalitet, har nettofitness.dk et smith stativ, som hedder Life Fitness Smith Machine. Det koster 30.000 kr, og det er en komplet smith stativ løsning. Det der er rigtig fedt ved dette smith stativ, er at du også kan lave fri squat, da der er kroge på begge sider. Du får sådan set også et squat rack, når du køber denne løsning. Alle vægtskiverne kan du hænge på siden af smith stativet, så der er god orden på vægtskiverne.

Denne løsning passer godt til fitnesscentre, skoler, hoteller og lignende, hvor kvaliteten skal være helt i top. Løsningen passer også godt til steder, hvor der ikke er så meget plads, da man får et smith stativ og et squat rack i samme løsning. Det gør at man kan lave rigtig mange øvelser uden at det tager en masse plads.

Smith stativet har følgende mål: 130 x 186 x 224 cm (L x B x H), og det har en vægt på 181 kg.

Relax smith stativ

Relax Smith stativ

Gå til smith stativ

Hvis du er på jagt efter et smith stativ til et professionelt fitnesscenter, er Relax Smith stativet et godt valg. Du kan du købe det hos fitnessgruppen.dk. Relax smith stativet er et i den absolutte topklasse, hvor design, kvalitet og funktionalitet virkelig er gennemtænkt. Det fylder for det første ikke ret meget, og det gør at det ikke tager alt pladsen i fitnesscenteret. Der er vippemekanisme og lås i bunden, så træningen i smith stativet er sikker, og er lige til at gå til. Man kan hænge vægtskiver på siden, og det gør at man fx ikke skal tilkøbe et vægtstativ til smith stativet.

Relax Smith stativet har følgende mål: 213 x 93 x 212 cm (L x B x H), og det har en vægt på 146 kg.

Fordele ved et smith stativ

Den store fordel ved et smith stativ er sikkerheden. Smith stativet holder hele tiden vægtstangen på plads, og det gør at man ikke skal holde styr på balancen, når man træner i smith stativ. Det gør at man nemt kan træne en specifik muskelgruppe. Det er derfor at der er mange, som bruger smith stativet til isolationsøvelser. Når man ikke skal tænke på balance, kan man virkelig kan presse igennem, og det giver en fed følelse, da man tydeligt mærker at musklerne arbejder.

Når man så ikke kan løfte mere, kan man nemt vippe vægtstangen på plads. Det giver en tryghed til de personer, som ikke har så meget erfaring med træning. Træning med frie vægte kan fx nemt gå galt, hvis man ikke holder styr på balancen. Her er der at mange nybegyndere, som bruger smith stativet i stedet for de frie vægte, da man ikke skal tænke på balancen. Smith stativet er lige noget for nybegynderen, som ikke har så meget erfaring med træning.

Hvis man døjer med skulder, bryst og lignende, kan et smith stativ også være en stor hjælp. Det er fordi smith stativet holder styr på vægtstangen. Det gør at mange af de små muskler kan slappe mere af, da de ikke skal hjælpe med at balancere vægten. Det kan være en stor hjælp, hvis man fx døjer meget med skulderen.

Jeg har selv haft en alvorlig skulderskade, og her har jeg brugt smith stativet meget i perioden efter min genoptræning. Her hjalp smith stativet med at holde min træning sikker og stabil, så jeg ikke fik belastet min skulder alt for meget.

Ulemper ved et smith stativ

Smith stativet holder balancen på vægtstangen, og gør at træningen altid foregår i lige bevægelser. Det gør at der er mange muskler, som ikke bliver aktiveret, når man træner. Det er helt klart den største ulempe ved smith stativet.

Alle øvelser skal heller ikke laves i lige linjer, og det er også en ulempe ved smith stativet. Bænkpres og squat skal du fx ikke lave i et smith stativ, da disse to øvelse ikke kører i en lige linje. Det kan i værste fald resulterer i at du får en skade. Så er det bedre at du laver disse øvelser med fri vægt i et squat rack og på en træningsbænk. Træning med fri vægte kræver langt mere styrke, da du hele tiden skal holde balancen. Her får kroppen også lov til at arbejde i sine egne baner, da der ikke er noget stativ til at holde vægten.

Her er der eksempler på øvelser, som kan laves i et smith stativ. Bent over row, incline bænkpres, siddende skulderpres, calf raises, shrugs, lunges.

Giv en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here