Få en sundere krop og sind med yoga træning

Der findes mange gode grunde til at dyrke yoga. Men hvorfor er det egentlig så sundt for kroppen? Kan en smule udstrækning virkelig være så gavnligt, som alle går og siger? Svaret er ja, og du finder begrundelserne herunder.

Hvad er yoga?

Yoga er et træningssystem, som man har dyrket i 5000 år. Med denne træningsform får du trænet hele din krop. Yoga har ligeledes effekt på dit sind, og er på den måde en form for træning, hvor du får sammenkoblet krop og sind.

Mange mennesker tror at yoga er noget mystisk og spirituelt, hvor man kommer i kontakt med en anden verden. Dette træningssystem har dog intet med spøgelser og ånder at gøre. Det handler om at være til stede i det man foretager sig her og nu.

Det moderne menneske har tendens til at tro, at alting foregår oppe i hovedet. Dette er dog forkert. Din krop er lige så vigtig. Yoga inddrager også kroppen intelligens, hvor man på sin vis opnår en helhed mellem krop og hoved. Den særlige kropsbevidsthed, man får ved yoga, gør at man kan mærke og reagere fornuftigt på kroppens signaler

Det siges at yoga har den egenskab, at ville kunne fjerne smerter såsom spændingshovedpine, søvnproblemer og fordøjelsesproblemer, hvis man dyrker denne træningsform regelmæssigt.

To kvinder dyrker Yoga
To kvinder dyrker Yoga

Læs også artikel 5 gode balleøvelser – træning af baller.

Yoga træner alle kroppens muskler

Når man dyrker yoga, får man trænet alle musklerne i kroppen. Man styrker alle kernemusklerne omkring taljen, skuldrene, armene og benene, og får således fat i rigtig mange muskler, som du næsten ikke engang vidste du havde. Du får trænet muskler, som du ikke får trænet ved almindelig konditionstræning.

Yoga giver en følelse af frigørelse

Hvis du i forvejen ikke er særlig smidig, så er dette ikke til hindring for at dyrke yoga. Du vil med tiden blive mere og mere smidig, og føle din krop er endnu mere fri.

Smidighed er en vigtig faktor for at forebygge ryg- og lændeskader.

Yoga giver god balance

Føler du at din fysiske og mentale balance ikke er, som den ellers burde være? Yoga kan hjælpe dig af med dette. I gennem yoga får du en afbalanceret krop, og ikke mindst en afbalanceret mentalitet. Når disse to er i balance, vil man kunne mærke et højere niveau af velvære.

Helt filosofisk handler yoga om, at acceptere og være glad for det man har. Dette betyder at man endda kan komme til at græde under yogatimen, da kroppen indser at man ikke altid behøver at være fuldkommen perfekt.

Yoga på stranden
Yoga på stranden

Forskellige typer af yoga

Det er vigtigt at finde den rigtige type yoga, som passer netop dig. Der findes flere forskellige typer af yoga, og man skal vælge ud fra, hvad man ønsker at opnå i gennem dyrkelsen af yoga.

Der findes over 15 forskellige yogaformer, og det kan være en jungle at finde rundt i alle disse. Nedenfor vil tre typer af yoga, som er populære i Danmark hermed være nævnt, og du kan på den måde danne dig et overblik over, hvilken type du vil begive dig ud i.

Hathayoga

Dette er den mest kendte form for yoga. Denne type “Hatha” blev introduceret i 1500-tallet i det indre Indien af Yoga Swatmarama.

“Ha” betyder sol og “Tha” betyder måne, hvilket skaber en dualitet i livet, og kan sammenkobles med Ying og Yang.

Målet med Hathayoga er at skabe en balance, eller genoprette den naturlige balance i kroppen. Hathayogaen kombinerer det meditative og det fysiske, og på den måde opnår man at fokusere på både krop og sind.

Hotyoga

Denne type yoga er også kaldet “Bikramyoga,” og går ud på, at man opvarmer træningslokalet til en meget høj temperatur.

Denne varme temperatur på op til 40 – 50 grader gør, at kroppen virkelig kommer op at svede.

Målet med denne form for yoga skulle på sin vis kunne afgifte kroppen for giftstoffer samtidig med, at man opnår en god fleksibilitet.

Yinyoga

Yinyoga fokuserer på det mere rolige og reflekterende. Når du går ind til en yogatime med Yinyoga, skal du være opmærksom på udholdenhed, da stillinger bliver holdt rigtig længe. På den måde får du både styrket dine muskler og led.

Formålet med denne type yoga er, at du opnår bedre fleksibilitet samt en bedre blodcirkulation. Du får ligeledes også god kontrol over negative tanker og følelser, – det siges man opnår en indre ro.

Yogaudstyr - Yogamåtter
Yogaudstyr – Yogamåtter

Yogaudstyr

Mange yogadyrkere vælger at anskaffe sig sit eget udstyr, da det ikke altid er lige fedt, at benytte det lokale yogaholds svedige måtter og håndklæder.

Blødt underlag

Næsten alle fitnesscentre og yogahold har yogamåtter, som holdet kan låne under sessionen. Mange lidt mere øvede yogadyrkere vælger dog alligevel, at investere i sit eget yogaudstyr.

Hvis man vælger at gøre dette. Så er en yogamåtte den mest essentielle del af din yogatræning. Måtte skal ikke være særlig tyk. De fleste yogamåtter er faktisk kun omkring 4 – 6 millimeter i tykkelsen.

Der findes naturligvis rigtig mange mærker, og man bør derfor ikke købe de aller billigste, da de skal kunne holde til lidt bevægelse og tryk.

Du kan med fordel købe din yogamåtte her: https://www.bodyman.dk/shop/casall-yoga-mat-27569p.html

Lacrossbold

En bold som denne benyttes til, at fjerne muskelspændinger og andre ømheder forskellige steder i kroppen. Denne bold er altså et supplement til det arbejde man laver under yogatimen. Hvis man føler man lige kan bruge lidt ekstra afspænding, så er denne bold et hit.

Sådanne bolde kan købes i mange forskellige størrelser, farver og materiale. Vi anbefaler denne: https://www.bodyman.dk/shop/66fit-yoga-ball-29107p.html

Yoga tights

Både for kvinder og mænd kan det være befriende, at have det rigtige yogatøj på under træning. – Specielt når man dyrker yoga er det rart, at have noget tøj der ikke krøller, folder eller kradser imens man står og laver den sværeste position.

Der findes alverdens tights på fitnessmarkedet. Du skal derfor gøre dig nogle overvejelser, når du skal købe sådan et par.

Kvalitet, komfort, pris og udseendet – hvad vægter du mest? Hvis man gerne vil have et rigtigt par kvalitetstights, så skal man op i de 400 kroner og derover.

Her på siden anbefaler vi disse til kvinder: https://www.bodyman.dk/shop/under-armour-heatgear-32188p.html

og disse til mænd: https://www.bodyman.dk/shop/better-bodies-mens-31691p.html

Giv en kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here